Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Πότε ωφελεί η κατανόηση της Ιστορίας...

 Σχόλιο της Ελένης Αθανασούλη, για το άρθρο: "Ο Χίτλερ ως αντίθεση: Μια εναλλακτική ερμηνεία"

Στον προβληματισμό αυτόν αναδεικνύεται όχι μόνο η δυναμική του ηγέτη, αλλά και η παθητικότητα και το εύπλαστον του ηγεμονευομένου λαού.

Αναδεικνύεται η δύναμη της δημαγωγίας, αλλά και της θέλησης του μανιακού ηγέτη. Αναδεικνύεται η δύναμη του πάθους και των ψυχικών συμπλεγμάτων του ατόμου, που μπορεί να παρασύρουν ακόμη και στην άβυσσο, όχι μόνο όσους ασπάζονται τα οράματα ενός τέτοιου ηγέτη, αλλά και όσους ανθίστανται σ’ αυτόν και στις βλέψεις του.

Λαοί που επαναληπτικά δημιουργούν τέτοια φαινόμενα (εισβολές, καταστροφές, αιμοχαρείς δολοφονίες, αρπαγές αγαθών, βασάνους) στην ιστορία του κόσμου, ακόμη κι αν φωτεινές εξαιρέσεις γεννιούνται και θαυματουργούν στους κόλπους τους, χαρακτηρίζονται από τις τάσεις και πρακτικές αυτές.

Σε τίποτε δεν υστερούν οι σημερινές πρακτικές σε βάρος του λαού μας πολλών από εκείνους που -και στο παρελθόν- μας έβλαψαν, για λόγους κατακτητικούς και εξουσιαστικούς.

Μπορεί αυτοί να μη θέλουν να θυμούνται τα εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος μας, μπορεί ακόμη και να θέλουν να εξευγενίσουν τις εγκληματικές τους τάσεις, όπως ένας αντεροβγάλτης που τελικά μπορεί να γίνει ακόμη και χειρουργός!

Όμως, αυτό κρίνεται από το αποτέλεσμα και όχι από την πρόθεση!

Ό,τι και νά ‘θελε ο Χίτλερ, τελικά έκανε αυτό που είναι γραμμένο από την Ιστορία.
Σκότωσε, βασάνισε, έκλεψε, αιματοκύλισε, εξολόθρευσε, περιφρόνησε, τον άνθρωπο και τις δημιουργικές του δυνάμεις, επειδή θεωρούσε εαυτόν και τους φίλους του ανώτερους.

Κι αν η Ιστορία μέχρι σήμερα έγραφε τα πολεμικά γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο, από εδώ και πέρα θα γράφει και τα πολιτικά τερτίπια που γίνονται για να υποτάσσουν οι δυνατοί τον κόσμο, να εξαγοράζουν τον κόσμο, να οικειοποιούνται τον κόσμο, να τεμαχίζουν τον κόσμο (για να πουλήσουν τ’ ανθρώπινα μέλη ως ανταλλακτικά), να καταστρέφουν τη φύση μόνο και μόνο για το δικό τους κέρδος και όφελος!

Η κατανόηση της ιστορίας, αν δεν αποβλέπει στο να τεθούν όρια και έλεγχοι, θα χρησιμοποιηθεί απλώς στο να πραγματοποιηθεί επιτυχώς το σχέδιο του επόμενου παράφρονος.

(Πηγή: Aixmi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου