Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΒΗΜΑ - Τι είναι, τελικά, ρατσιστικό;

Η πρόσφατη, πολυσυζητημένη υπόθεση της Βούλας Παπαχρήστου άνοιξε πάλι τον κύκλο των αντιπαραθέσεων περί ρατσισμού στη χώρα. Θυμίζουμε ότι η αθλήτρια της ΑΕΚ αποκλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την Ολυμπιακή αποστολή λόγω ενός χιουμοριστικού σχολίου της στο site κοινωνικής δικτύωσης “Twitter”, το οποίο (σχόλιο) θεωρήθηκε ρατσιστικό από τους υπεύθυνους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το σχόλιο ανέφερε τα εξής: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!»

Πέραν από το προφανές επιστημονικό λάθος που εμπεριέχει (πρόκειται απλά για μολυσμένα Ελληνικά κουνούπια!), το κατά πόσον το σχόλιο είναι ή όχι ρατσιστικό είναι θέμα συζήτησης. Το πρόβλημα είναι κατά κύριο λόγο εννοιολογικό: η διαφορετικότητα στην αξιολόγηση μιας πράξης ως ρατσιστικής ή όχι, οφείλεται στη μη-οικουμενικότητα της αντίληψης του πρωτογενούς όρου «ρατσισμός»...

Διαβάστε το άρθρο...

2 σχόλια:

  1. Κώστα καλησπέρα εχω καιρό να περάσω και ελπίζω να σε βρίσκω καλά.Προσωπικά θεωρώ γελοίες τις δικαιολογίες της Ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής και σου ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά θεωρώ ΓΕΛΟΙΟΥΣ και τους ίδιους,λες και κάνουν το πάν έτσι ώστε να ακούγεται αρνητικά η χώρα μας προς τα έξω δείχνοντας τη δήθεν αντιρατσιστική ευαισθησία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κι από μένα. Με βρίσκεις καλά, αλλά σε μια πόλη που καίγεται στους 40 βαθμούς! Ελπίζω εκεί πάνω να είναι κάπως πιο υποφερτά...
      Αν η ιστορία είναι έτσι όπως μας την περιγράφουν, τότε θα συμφωνήσω απόλυτα με τις επισημάνσεις σου. Εκτός κι αν υπάρχουν πράγματα πολύ πιο σκοτεινά... Διάβασε το αλληγορικό άρθρο μου:
      http://www.tovima.gr/opinions/useropinions/article/?aid=468487

      Διαγραφή